Home > Je relatie boeiend houden > Sterft de romantische liefde een natuurlijke dood in een langdurige relatie? pointer Je bent hier

Vervolg: Sterft romantische liefde een natuurlijke dood in een langdurige relatie? Deel 5

Een besluit voor koppels en relatietherapeuten?

Vele theorieën stellen dat romantische liefde mettertijd onvermijdelijk daalt.
In tegenstelling tot wat ruim wordt aangenomen, blijkt langdurige romantische liefde (gedefinieerd als intens, geëngageerd, met seksuele interesse maar zonder het obsessieve element dat eigen kan zijn aan nieuwe relaties), nochtans een reëel fenomeen te zijn. Een fenomeen dat het leven van individuen kan versterken, veel voldoening geeft, de mentale gezondheid verhoogd alsook je gevoel van algemeen welzijn.
De mogelijkheid dat intense langdurige romantische liefde bestaat, suggereert dat koppels (en relatietherapeuten) kunnen streven naar een standaard die hoger is dan dewelke die normaal als realistisch wordt beschouwd. Dat kan zelfs stresserend zijn voor koppels in een langdurige relatie die een tevreden, zelfs een gelukkige relatie hebben - maar niet zo romantisch -, ervan uitgaand dat dit het beste is dat ze kunnen bereiken. De shockerende erkenning van het feit, dat een langdurige relatie niet noodzakelijkerwijs de romantiek in je relatie doodt, kan koppels de inspiratie geven die ze nodig hebben, ze misschien zelfs uitdagen, om veranderingen door te voeren die de kwaliteit van hun relatie alsnog kunnen verhogen (en dus ook van hun algemeen welzijn).

Zou Oscar Wilde dan toch fout zitten?

Dit artikel bestaat uit verschillende delen: Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5

Bron: Does a Long-Term Relationship Kill Romantic Love? Bianca P. Acevedo and Arthur Aron, Stony Brook University, Review of General Psychology, 2009, Vol. 13, No1, 59-65.

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 70, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 105, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.