Home > Traumaverwerking > Trauma en de Window of Tolerance pointer Je bent hier

Trauma's verwerken en de Window of Tolerance

We staan de ganse dag onder een bepaalde vorm van opwinding of arousal. Als alles rustig verloopt, dan kabbelt de arousalcurve op een rustig niveau verder, als we plotseling door iets worden opgeschrikt, dan gaat de curve stijl omhoog, en als weten wat het is, en alles onder controle lijkt te zijn, dan daalt die arousalcurve weer naar beneden en vervolgt zijn kabbelende loop in de Optimum Arousal Zone. Elke mens heeft zijn ondergrens en bovengrens.

Mensen die getraumatiseerd zijn zitten vaak in de Hyperarousal of Hypoarousal zone. Ze zijn bv. voortdurend heel alert, schrikken bij het minste op, gaan soms snel erg woedend of angstig reageren bij bepaalde triggers (hyperarousal); sommigen verstijven bij bepaalde triggers, of staren voor zich uit (hypoarousal). Als alles goed zit, blijft de curve in de Optimum Arousal Zone omhoog en omlaag fluctueren in functie van de omstandigheden.

Om je trauma's te kunnen verwerken, moet je je wat arousal betreft in de Optimale Arousal Zone bevinden. Vandaar dat - indien dat niet zo is - eerst onder begeleiding van een therapeut het nodige stabilisatiewerk moet gedaan worden. Deze Optimum Arousal Zone moet breed genoeg zijn, anders zit je er al snel buiten. Daarvoor heb je de nodige informatie nodig, en een aantal affectregulatievaardigheden.

arousal_sleutelconcept

In de optimale zone kan je alle informatie in je opnemen, in verband brengen met de informatie die je al hebt, onderline principes begrijpen, en allerlei bewerkingen zijn toegestaan en mogelijk. Het cognitieve is werkzaam, en het zelfgenezend vermogen van bvb. EMDR is hier actief.
Komt het arousal eronder, dan zou je kunnen zeggen er brand wel licht, maar er is niemand thuis. Er is niet voldoende spanning om verwerking toe te staan. Als therapeut had je bv een goed gesprek met een depressieve cliënt, maar eenmaal de cliënt buiten, lijkt er niets gebeurd te zijn. Alsof je aan het typen bent op een pc, maar de pc staat niet aan.
Ligt de spanning boven in de hyperarousal zone, dan kom je in de alarmfase. De cognitieve gebieden sluiten zich, het limbisch systeem neemt over en je gaat overreageren. Het limbisch systeem heeft maar één prioriteit: overleven!
Het limbisch systeem kent vier programma's en die hebben allemaal een directe relatie tot het overleven. En je kan niet kiezen tussen die vier programma's. je kan alleen maar kiezen als je in de Optimum Arousal Zone zit, daar alleen kan de cortex (ons cognitieve systeem) de regie hebben. En dat is maar goed ook ! Je moet immers in sommige omstandigheden onmiddellijk in actie kunnen komen.

Stel je voor dat je in een bos lekker rustig aan het wandelen bent. Alles is veilig, de vogeltjes fluiten, en je geniet. Maar plots ... lees verder ...

Bron:

Mandala vzw

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.