Home > Traumaverwerking > Wat is Brainspotting ? pointer Je bent hier

Je oogposities zijn de spiegels van je ziel.

Sommige punten (spots) in je gezichtsveld komen overeen met een specifieke gevoelslading. Waar je naartoe kijkt, bepaalt hoe je je voelt (where you looks affect how you feel, David Grand, p3).

Brainspotting maakt gebruik van dit natuurlijke fenomeen.

Via je oogposities kan de therapeut je helpen om een breed scala van emotionele en lichamelijke problematieken te lokaliseren, je erop te focussen, ze te verwerken en los te laten.

Brainspotting is een methode die als het ware via de oogpositie het brein binnenstapt, daar in verbinding komt met de overeenkomende opgeslagen informatie, en gebruikt maakt van de zelf-scannende en zelf-helende eigenschappen van je hersenen.
Als je in de therapiesessie een bepaald thema aansnijdt, zal de therapeut (eventueel samen met jou) de oogpositie zoeken die correspondeert met de gebieden in je lichaam en je hersenen waar die specifieke info opgeslagen ligt.

Zo'n oogpositie noemen we een brainspot (breinspot). Deze is een weerspiegeling van de energetische en emotionele activatie van een traumatisch of emotioneel geladen thema binnenin het brein. We hebben het dan over het limbisch systeem (o.m. de amygdala, en de hippocampus), de middenhersenen en de hersenstam.

Het verschil tussen brainspotting en gesprekstherapie.

Onderstaande tekening zegt meer dan duizend woorden.

Toepassingen

Brainspotting is een krachtige methode voor het vinden, verwerken en loslaten van basis neurofysiologische bronnen van emotionele en/of lichamelijke pijn, trauma, dissociatie en andere uitdagende symptomen.

Naast alle vormen van traumaverwerking, gehechtheidstrauma's, enz. kan brainspotten ook gebruikt worden om je natuurlijke hulpbronnen te vinden en te versterken; op die manier kan je je veerkracht verhogen, alsook je creativiteit, sportprestaties en andere verwezenlijkingen.

Brainspotting wordt meestal gecombineerd met bilaterale muziek.

Bron:
 • Opleiding Brainspotting, fase 1, 28-30 april; fase 2, 24-25 juni 2017, trainers Marie-Jose Boon en Bénédicte Leys, Kapellen Antepassio.
 • Opleiding Brainspotting, fase 4, met David Grand, Developer and trainer, June 7-9th, 2019, Amsterdam
 • Grand, David, Brainspotting, The revolutionay new therapy for rapid and effective change, Sounds TRue, Inc, 2013, 165p.
 • Trauma, Zeitschrift für Psychotraumatologie und ihre Anwendungen, Schwerpunkt Brainspotting, 15 Jg. 2017, Heft 3, Asanger.
 • The Power of Brainspotting, An International Anthology, Gerard Wolfrum (Ed.), Asanger, 2018.

Kostprijs en een afspraak maken.

 • Individuele therapie wordt berekend aan
  • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
  • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
 • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
 • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.