Home > Je relatie boeiend houden >Sterft de romantische liefde een natuurlijke dood in een langdurige relatie? pointer Je bent hier

Vervolg: Sterft romantische liefde een natuurlijke dood in een langdurige relatie? Deel 3

Onderzoek in de praktijk

Vele liefdesmodellen impliceren dat romantische liefde mettertijd onvermijdelijk afneemt, en op zijn best evolueert tot een soort vriendschap of kameraadschappelijke liefde. Sociaal wetenschappelijke modellen benadrukken gewenning en vertrouwdheid, onvermijdelijke onderlinge afhankelijkheidsconflicten en dergelijke.
Andere benaderingen beschrijven mechanismen die af en toe plaatsvinden en romantische liefde in langdurige relaties kunnen bevorderen. Zo verdedigen ze een benadering waarin tijdelijke onderbrekingen, zoals korte scheidingen en conflicten, de latente gepassioneerde liefde terug kunnen laten opflakkeren (inclusief het obsessieve element).
Het zelf expansiemodel benadrukt dat er natuurlijke mechanismen bestaan die langdurige romantische liefde kunnen bewerkstelligen - zoals gedeelde participatie in nieuwe en uitdagende activiteiten.
De snelheid in verandering in het intimiteitmodel suggereert dan weer dat koppels kansen hebben om intimiteit op een snel ritme te laten groeien, wat eveneens de passie kan verhogen.
Tot slot, zijn er recente evolutionaire modellen die stellen dat een langdurige romantische liefde een proces kan zijn welke een voortdurende paarbinding bevordert, een binding die partners bij elkaar houdt ook wanneer er problemen zijn of wanneer er zich wenselijke alternatieven aanbieden.
Ander evolutionair werk suggereert dat er zich onderscheiden systemen aanbieden die voort groeien uit paarbinding, romantische aantrekking, en langdurige hechting. Dat in het algemeen romantische aantrekking vervaagt, maar in sommige gevallen kan blijven bestaan wat er toe dient om oudere koppels energiek, en optimistisch te houden en in gezelschap van een levenspartner.


Naast al die modellen bestaan er ook een aantal veldonderzoeken die aantonen dat romantische liefde kan blijven bestaan in een langdurige relatie. Vele individuen geven aan dat ze intens in de liefde betrokken zijn, en vele oudere mensen bevestigen dat ze een gelukkig huwelijk hebben en nog steeds in liefde verkeren, maar ze spreken niet van obsessie (of mania). Verschillende studies onderzochten de liefdesstijlen gedurende een 4 tal gezinsfases en vonden géén significante verschillen in romantische liefde (Eros) tussen jeugdige vrijgezellen die verliefd zijn vergeleken met gehuwden met of zonder kinderen.


De conclusie is duidelijk: intense romantische liefde – gekenmerkt door engagement, centraal belangrijk in het leven, en seksuele levendig - kan en bestaat in een belangrijk deel van de langdurige relaties; maar intense obsessie is zeldzaam en grotendeels niet verbonden met intense romantische liefde.


Wetenschappelijk veldonderzoek bevestigt ook dat romantische liefde (zonder obsessie) voldoening geeft in zowel korte als langdurige relaties. Romantische liefde is dus zowel een belangrijke motivator in de vormingsfase van de relatie als in de fase van het onderhouden en verder zetten ervan. Kameraadschappelijke liefde daarentegen geeft minder voldoening in kortdurende relaties maar iets meer in langdurige relaties; dit belicht de grotere relevantie van een kalme, vriendschappelijke hechting voor het succes van een langdurige relatie. Voor gepassioneerde liefde (romantische liefde met obsessie), was het patroon omgekeerd, waarbij gepassioneerde liefde meer voldoening geeft in kortdurende relaties dan in langdurige relaties . Obsessieve liefde (gepassioneerde liefde) kan je dus wel positief linken met voldoening in kortdurende relaties, maar niet met voldoening in langdurige relaties.

Dit artikel bestaat uit verschillende delen: Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5

Bron: Zie deel 5 onderaan

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 70, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 105, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.