Home > Traumaverwerking >Soorten klachten bij trauma's en hoe aanpakken pointer Je bent hier

Soorten klachten bij trauma's en hoe aanpakken ?

Klachten i.v.m. trauma verschillen al naargelang het type trauma.

 1. Type 1 trauma wordt meestal gekenmerkt door angstklachten en fobische klachten (bvb. na een verkrachting durf je niet meer alleen op straat), en na een zekere periode gaat het dan meestal om verwerkingsproblemen.
 2. Type 2 trauma wordt meestal gekenmerkt door een complex patroon van verstoring in de kijk op zichzelf en op de ander.

De aanpak van deze trauma's verschilt dan ook in functie van het type trauma.

 1. Type 1 trauma: het gaat om een eenmalige traumatisering (bvb een verkrachting, de ontdekking dat je partner vreemd gaat, je kind moeten afstaan omdat het tijdelijk moet verzorgd worden in een couveuse, enz. ). Hier is een gebeurtenisgerichte aanpak op zijn plaats. De voorgeschiedenis en de persoonlijke ontwikkeling is hier minder van belang. Zonder de traumatische gebeurtenis, zouden deze personen wellicht géén hulpverlener nodig hebben.
 2. Type 2 trauma: hier hebben de trauma's de ontwikkeling van de persoon langdurig beïnvloedt, een langer durende begeleiding dringt zich dan ook op. Hier is inzicht in de persoonlijke levensgeschiedenis van de persoon wel van belang.

Deze indeling is uiteraard theoretisch is en het in de praktijk nogal eens door elkaar kan lopen. Je kan ook als gevolg van een type 1 trauma langdurig getraumatiseerd worden en blijven.

De ontdekking dat je partner vreemd gaat: een trauma...

Je hebt het niet verwacht ! Het is dan ook een schokkende gebeurtenis.

Wat is een schokkende gebeurtenis?

Een belangrijk kenmerk is dat het onverwachts is, je wereld stort als 't ware in.

Een traumatische gebeurtenis : je partner gaat vreemd. Hoe aanpakken?

 

Bron: vzw Mandala

Kostprijs en een afspraak maken.

 • Individuele therapie wordt berekend aan
  • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
  • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
 • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
 • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.