Home > Seksualiteit > Je slaappositie kan veel zeggen over jou en over je relatie. pointer Je bent hier

Tussen de lakens: je slaappositie kan veel zeggen over jou en over je relatie.

Je onbewuste komt boven tijdens je slaap. Verborgen angsten en dromen komen aan de oppervlakte borrelen. Tijdens de nacht ben je meest kwetsbaar en komt de waarheid over jezelf naar boven. Hoe je slaapt, en de slaappositie die je inneemt als je het bed deelt met iemand kan aan het licht brengen wat er werkelijk gebeurt tussen de lakens.

Heb je een gelukkige relatie?

slaappositie_algemeenHoe je slaapt als koppel, kan dikwijls gezien worden als een duidelijke weerspiegeling van hoe je tegenover elkaar staat als koppel – jullie behaaglijk nestelen als lepeltjes of als het ware van elkaar wegdrijvend.

De wittebroodsjaren

Spooning: de lepeltjeshouding

De lepeltjespositie is de slaappositie die het meest wordt ingenomen lepeltjeshoudingtijdens de eerste 3 à 5 jaar huwelijk (of samenwonen). Meestal is het de man die omarmt. Wanneer de vrouw de achterliggende positie inneemt, kan dit erop duiden dat zij de meer gevende partner is of dat de man een speciale zorg nodig heeft.
Half foetaal, geslachtsdelen tegen billen, voorziet de lepeltjeshouding je van een maximum aan fysieke nabijheid, hoewel dit niet vanzelfsprekend erotisch is. Veel koppels vinden de lepeltjeshouding een comfortabele veilige cocon. Tijdens het begin van het huwelijk zullen koppels deze houding aannemen voor het grootste deel van de nacht, elkaar spiegelend. Wanneer de éne persoon draait, volgt de andere, zo dat de lepeltjes houding aan de tegenovergestelde kant wordt verder gezet: op die manier spiegelen ze elkaars houding.
Het is niet om dat je al langer samen bent, dat je deze vorm van nabijheid zal opgeven. Elkaar omhelzen als lepeltjes maakt dikwijls plaats voor meer comfortabeler slaapposities naarmate de relatie rijper wordt. Nochtans is het belangrijk dat je geregeld in de loop van je relatie op deze houding kan terugvallen, omdat het een gevoel van nabijheid creëert.
Sommige koppels komen naar de houding terug gedurende periode van speciaal plezier. En enkele weigeren dit op te geven., sommigen zijn wat overdreven verstrikt met elkaar, en te afhankelijk om apart te slapen. Wat doe je als je echtgenoot de omhelzing wil, en jij dat versmachtend vindt. Zoals andere huwelijksthema’s is jullie slaappositie onderhandelbaar. Je kan bvb starten met de omhelzing, en als je partner slaapt, een meer comfortabeler slaappositie innemen.

De Honeymoon Face tot Face

omstrengelingEen andere houding die voorkomt tijdens de wittebroodsjaren noemt men de wittebroodsweken omhelzing: het koppel ligt in een allesomvattende omhelzing terwijl ze elkaar aankijken. Deze omhelzing is de Rolls Royce van de intimiteit. Deze slaaphouding is minder gebruikelijk dan de vorige omdat ze niet de ganse nacht vol te houden is. Ze biedt wel heel wat passionele mogelijkheden. En komt vooral voor bij het begin van de romance. De periode waarin je je zo voelt aangesproken dat je wenst om te versmelten. Deze houding komt ook wel voor vlak na de liefdesdaad.

The Shingles position: de dakpanpositie

dakpan positieDan heb je nog de dakpan slaappositie. Eén partner, dikwijls de man, ligt met zijn gezicht naar voor, in een “koninklijk” positie (symbool van een sterk ego en een gevoel van een zekere status). De vrouw ligt ook op haar rug, haar hoofd op zijn schouder, wat suggereert dat ze een meer afhankelijke en volgzame partner is. Door naar de wereld te kijken van uit zijn perspectief, verkrijgt ze een versterkend gevoel van kameraadschap en bescherming.
Koppels hebben deze positie, welke een sterke betrokkenheid laat zien, als favoriet in het begin van het huwelijk. In deze positie zit er een grote mate van vertrouwen, je voelt je als een schildpad die op zijn rug ligt, waarbij je je zelf blootstelt aan alle mogelijke vormen van aanraking. Als je je niet comfortabel voelt als je met je gezicht naar voor slaapt, maar toch de gezelligheid van dergelijke nabijheid wenst, kan je de omgekeerde dakpan proberen. Leg je met je gezicht naar beneden, terwijl je lichaam dat van je partner overlapt. Je zal niet alleen beter slapen, maar je geeft ook een zoete boodschap door: psychologisch gezien vertegenwoordigt deze houding een poging om je ganse aandacht op je partner te richten, ook als je in slaap ligt.

The Sweetheart craddle

craddleDit is een meer versmolten vorm van de dakpan slaappositie, omdat je eerder wordt vastgehouden dan enkel maar ondersteund door een schouder. Dit geeft bijgevolg het gevoel dat je de ontvanger bent van een grootmoedig en liefdevol geschenk, zeker als je door een crisis gaat of een bijzondere behoefte hebt. Je wordt letterlijk onder de vleugels genomen. Het is een zeer zorgende houding. ’s Nachts kan je tijdens de slaap wel weer van houding veranderen, maar als je ’s morgens wakker wordt, kan je die houding terug aannemen. Je zal je beschermd en veilig voelen. Hem in je armen sluiten, terwijl je ’s nachts praat in bed is een intieme manier om contact te leggen na een drukke dag. Het is ook een goeie positie om in slaap te vallen terwijl je TV kijkt.

Welke slaapposities neem je in na vijf jaar en nadien? Lees meer ...

Bron: zie verder

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.