Home > Verkrachting - seksueel misbruik > 56 verkrachte vrouwen per week ! pointer Je bent hier

Elke week worden er 56 vrouwen verkracht in België

Dat was de titel van een artikel over verkrachtingen in de Flair dd 4 maart 2014. Verderop in dat artikel volgden 56 korte verhalen van deze 56 vrouwen over wat ze concreet hadden meegemaakt.

Enkele adviezen

In de tekst stonden er een aantal adviezen van wat je best kan doen, als zoiets jouw overkomt.survivor Vaak zullen vrouwen daar zeer lang over zwijgen, (o.m. uit schaamte, angst, enz…) en het gebeurde angstvallig voor zich houden.

Mensen denken dat ze dergelijke zaken heel hun leven voor zich moe ten houden. Maar dat is niet zo, het beste wat je kan doen is er over praten, liefst met iemand die daartoe professioneel gevormd is. Op die manier kan je het gebeurde stap voor stap verwerken.

EMDR

Een effectieve therapeutische verwerkingsmethode is EMDR. EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitisation and Reprocessing.

EMDR maakt dat de herinnering aan de nare gebeurtenissen als het ware zachter worden, het wordt dan minder zwaar om eraan terug te denken. In enkele uren tijd kan de negatieve herinnering aan het gebeurde serieus verminderen. Daardoor worden de angst en andere lastige emoties die je eraan gekoppeld hebt, niet meer geactiveerd.
Veel studies tonen aan dat EMDR een effectieve therapie is om ingrijpende of schokkende gebeurtenissen te verwerken. Natuurlijk moet je er ook voor open staan, en een gecertifieerde EMDR therapeut vinden, met wie het ook ‘klikt’. De therapeutische relatie is vaak doorslaggevend in het therapeutisch proces.


Het voordeel van EMDR is dat je aan de ene kant het trauma terug kan oproepen, met alle beelden, gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen, en tegelijk blijf je aanwezig in de huidige realiteit. Daardoor wordt je niet overweldigd door de opgeroepen herinneringen. Op die manier kan je je traumatische ervaringen verwerken.

Hoe verloopt een EMDR sessie ?

In het begin wordt je gevraagd om je trauma te vertellen zoals in een film. En nadien zet je die film terug stop op het beeld dat nu nog het moeilijkste voor je is. Je staat dus door het trauma terug op te roepen met één been in het verleden, en met het andere been wordt je door de specifieke EMDR technieken (het aanbieden van een bilaterale stimulans) in het heden gehouden. Dat is de beste manier om een trauma te verwerken.
Je hoeft verder niets speciaals te doen. Het EMDR proces doet zijn werk en loopt verder onbewust door. De EMDR sessie zelf kan wel heel inspannend zijn, omdat je een heleboel aspecten van je herinnering gaat doorwerken en verwerken.
Toch is deze manier van werken minder belastend dan cognitieve exposure, wat ook een effectieve manier is om dergelijke trauma’s te verwerken.

Psychotraumatologie

Als je bij een psychotraumatoloog aanklopt, die ook EMDR gecertifieerd is, dan heb je nog ruimere behandelmogelijkheden. Soms moet je situatie immers op verschillende manieren aangepakt worden. Je persoonlijkheid kan ook dieper beïnvloed worden door de gebeurtenissen zodat naast de verwerking van het trauma zelf, ook andere aspecten dienen besproken en behandeld te worden.

Besluit

In alle geval, blijf niet bij de pakken zitten, zoek je een geschikte professionele gesprekspartner, en je komt zeker al heel wat verder…

Bron: Flair dd 4 maart 2014

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 70, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 105, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.