Home >Traumaverwerking > Het overwinnen van de fobie voor innerlijke gedachten, gevoelens en ervaringen pointer Je bent hier

Het overwinnen van de fobie voor innerlijke ervaringen.

Onze innerlijke ervaringen bestaat erin dat we denken, gevoelens hebben, gewaarwordingen, fantasieën, en herinneringen hebben, dat we beslissingen nemen, plannen, ons voorstellingen maken van de toekomst, enz. In het geheel gaat het hier om onze mentale activiteiten. En daar zijn we doorgaans altijd mee bezig.

Het is voor ons belangrijk dat we dergelijke mentale activiteiten kunnen plaatsen, reguleren, en tolereren, en in sommige gevallen kunnen wijzigen, vnl als het gaat om foutieve cognities over onszelf en anderen. Zo kunnen we negatieve overtuigingen hebben opgestoken uit ervaringen uit ons verleden. Niet alleen overtuigingen, maar ook gevoelens en onbewuste reacties voortkomend uit ons verleden kunnen ons leven van vandaag dwarsbomen.

Als je je voor bepaalde innerlijke ervaringen beschaamd voelt, of er bang voor bent, of er gaat van walgen, dan ga je dergelijke gevoelens vermijden, en zo ontstaat de fobie voor dergelijke innerlijke ervaringen. Als je dergelijke innerlijke ervaringen gaat vermijden, dan wordt het onmogelijk om ze in een nieuw licht te plaatsen, ze te herkaderen of te wijzigen.

Voorbeelden van fobieën van innerlijke ervaringen.

 • je kan bang zijn voor woede of razernij die je innerlijk voelt
 • je kan denken dat mensen die zo'n woede of razernij voelen slecht zijn
 • je kan bang zijn voor de gevolgen als je die woede zou tot uiting brengen
 • je kan bang zijn voor een of andere voorspelling die in je gedachten is terechtgekomen: bv je kan bang zijn dat je je eigen kind iets zou aandoen
 • je kan bang zijn voor mislukking
 • je kan bang zijn dat je gek of zot gaat worden

Gevolgen van zo'n fobie voor je innerlijke ervaringen

Omdat je je razend voelt, en omdat je daar een fobie voor hebt, ga je het vermijden ipv te gaan zoeken hoe je met dat gevoel zou kunnen (leren) omgaan. Door jezelf een negatief etiket op te plakken, als je merkt dat je zon' gevoelens hebt, ga je je nog meer onder druk zetten. Tenslotte ga je alle situaties die woede zouden kunnen triggeren, vermijden, en in de plaats daarvan ga je walging voelen of schaamte.

Een gelijksoortig gedrag kan je ontwikkelen voor andere gevoelens die je negatief gelabeld hebt. Het verlangen om getroost te worden kan je bv zien als kinderachtig, en daardoor ga je zelf een negatief etiket geven, en meer stress ontwikkelen, ipv van je van de nodige opvang te verzekeren.

Nochtans kan het lijken of sommige delen in je toch die gevoelens hebben, of ervaren. Je kan dan gaan denken, wordt ik gek of zo. En zo ga je ook een fobie ontwikkelen voor die delen in jezelf.

De betekenis die je hebt toegekend aan traumatische ervaringen heeft op zijn beurt zijn gevolgen.

Mensen ontwikkelen schema's over de realiteit, over zichzelf en over anderen. op die manier kan je de wereld rondom je heen ordenen: dit gebeurt grotendeels onbewust.

Als je emotioneel verwaarloosd wordt en/of seksueel misbruikt ga je ook schema's ontwikkelen rond dergelijke trauma's. Vaak gaan kinderen zich schuldig voelen, of minderwaardig voor wat ze meemaken. Dat mijn ouders me zo behandelen is dan omdat ik minder waard bent, of stout, ... En daarom wordt ik ook misbruikt. Mede daardoor gaan kinderen zich aanpassen aan de misbruikende of verwaarlozende ouders of daders. Deze gedachten ontstaan ook als een soort vermijding van de realiteit. Je kan toch géén slecht gaan denken van je opvoeders, van wie je tenslotte afhankelijk bent. Onschuldig zijn betekent immers dat je ouders of misbruikers schuldig of kwaadaardig zijn, en dergelijke gedachten kunnen nog veel meer beangstigend zijn dat te geloven dat jij fout bent of slecht.

Eén van de gevolgen is dat je als kind een negatief zelfbeeld ontwikkelt, en onzeker wordt, enz.

Zo kan je in jezelf verschillende delen gaan ontwikkelen, één deel denkt dat de verwaarlozing of misbruik hun eigen schuld is, en een ander deel denkt dat het vies is, en/of slecht. Een ander deel denkt dat niemand te vertrouwen is. Een ander deel is heel loyaal aan hun ouders of opvoeders. Zo ontstaat er ook innerlijke strijd in jezelf.

Bron: Trauma, Diagnostiek en behandeling, onder redactie van Petra G.H. Aarts en Wim D.Visser, Icodo, Bohn Stafleu Van Loghum, 2007, 620p

Kostprijs en een afspraak maken.

 • Individuele therapie wordt berekend aan
  • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
  • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
 • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
 • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.