Home > Senioren > Het bouwen van dagdagelijkse omgevingen die een lang leven als senior ondersteunen. pointer Je bent hier

Het bouwen van dagdagelijkse omgevingen die een lang leven als senior ondersteunen.

Je kan zeggen dat een oudere persoon de trappen niet opkan, maar je kan je evengoed afvragen of die trappen wel functioneel zijn. Vroeger zei men dat vrouwen bepaalde taken niet konden uitvoeren, omdat ze niet sterk genoeg zijn. Het duurde even vooraleer dat men ging inzien dat de instrumenten niet aangepast waren voor de bouw van een gemiddelde vrouw. Het werk kan dus evengoed door vrouwen gedaan worden, met aangepaste apparatuur.

Zo kan er nog veel ontwikkeld worden. Er bestaan al tapijten met sensors die wandelpatronen kunnen detecteren, waardoor die kunnen aangeven of iemand zou kunnen vallen (een probleem dat bij veel oudere mensen voorkomt). Er bestaan computerspelletjes die een achteruitgang in cognitief functioneren kunnen vaststellen. Verwittigingen via gsm wanneer je medicatie moet nemen, aangepaste vervoermiddelen, betere communicatietechnologie, ...

Anders zijn is de norm: design and ageing: inclusief ontwerpen.

Roger Coleman & John Clarkson kregen een ere-doctoraat aan de KULeuven op 02/02/2012.

inclusivityBeiden ontwerpen voor ouderen. Vele producten zijn ontworpen voor jongeren: er is dus een aanzienlijke mismatch tussen de constructie van de wereld en haar bevolking.

Er zullen niet genoeg mensen zijn om voor ouderen te zorgen, dus zal de technologie dit een stuk moeten opvangen.

Met de 'exclusion calculator' bepalen beide onderzoekers hoeveel mensen waarschijnlijk zullen worden uitgesloten van het gebruik van een product. Inclusief ontwerpen is dus gewoon beter ontwerpen, en dat sluit stijl niet uit.

Zo paste bvb de autobouwer Ferrari zich aan aan het oudere cliënteel, en kwam nadien tot de conclusie dat ouderen dubbel zoveel rijden als daarvoor.

De onderzoekers hopen op een holistische aanpak. Als oudere wordt het steeds moeilijker om over bepaalde drempels in het leven te geraken. Het is daarom belangrijk uitdagingen te blijven aangaan, het latere leven benaderen als een avontuur: het is nog niet voorbij!

Bron:

A long bright future, Happiness, Health, and Financial Security in an Age of increased Longevity, Laura L.Carstensen, Public Affairs, New York, 2009, 2011, 334p

Campuskrant dd 23/12/2011 p.6 en dd 01/02/2012 p. 6 en 7

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.