Home > Senioren > Ouder worden en je sociale leven pointer Je bent hier

Ouder worden en je sociale leven

Oudere mensen brengen minder tijd door met anderen, en ze kunnen daar ook goed mee om. Ze zijn ook niet zo bezig met het uitbreiden van hun sociale horizon, eerder gaan ze wat er is verdiepen.

Sommigen denken dat oudere mensen sociale problemen hebben of zich sociaal terugtrekken, of zich sociaal gekwetst voelen. Maar dat is niet zo. Hou er rekening mee dat oudere mensen lagere niveaus hebben van mentale gezondheidsproblemen in vergelijking met jonge mensen, en dit o.m. zowel op vlak van depressies als op vlak van sociale angsten.

Het verminderen van je sociale contacten als je ouder wordt is dus perfect gezond. Contacten zijn pas goed zolang het géén verplichting is of gewoonte maar wel een verrijking.

Je moet oudere mensen dus iet naar de bingo sturen, of naar de plaatselijke gepensioneerdenafdeling. Je zou het tegenovergestelde kunnen bereiken.

Aan de andere kant kunnen te weinig persoonlijke contacten ook riskant zijn. Het magische getal hier is drie, end anliefst contacten op verschillend niveau. Ik bedoel als je als oudere enkel mensen van je eigen leeftijd kent, kan je wel eens helemaal alleen komen te staan als je ze allemaal overleefd.

Je kan het gedrag van ouderen ook wel vergelijken met het gedrag van studenten. Als je aan een (bvb vierjarige) studie begint, dan ga je in het begin vaak assertief je kennissenkring uitbreiden. Oudejaars daraentegen zijn meer bezig met hun studie en met het verdiepen van de contacten die ze al hebben. De laatsten zijn ook meer emotioneel geëngageerd in de mensen die ze kennen.

Bron: A long bright future, Happiness, Health, and Financial Security in an Age of increased Longevity, Laura L.Carstensen, Public Affairs, New York, 2009, 2011, 334p

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.