Home > Senioren > Het "gevoel alleen te zijn" is riskant, "alleen leven" is dat niet!!! pointer Je bent hier

Het "gevoel alleen te zijn" is riskant, "alleen leven" is dat niet!!!

Wetenschappelijk onderzoek zegt dat je "geïsoleerd voelen" fysiologische veranderingen veroorzaakt, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. De sociale wereld hermodelleert je lichaam!

Het gaat allemaal om de perceptie van ons brein. Als ons brein gelooft dat onze sociale omgeving eerder bedreigend is, dan wordt dat in ons lichaam 'chemisch' vertaald zodat dat je gezondheid en welzijn beïnvloedt. Als je brein denkt dat alles veilig is, zet je lichaam een programma in gang gericht op een lange termijn investering, algemeen onderhoud en heropbouw. Denkt je brein daarentegen dat de situatie onveilig is, dan wordt er een stressreactie geactiveerd in de rest van je lichaam, deze reactie wekt veranderingen op in de werking van je genen.

Iedereen kent de normale stressreacties bij gevaar (vechten, vluchten, verstijven en overgave), maar als je je voortdurend 'bedreigd' voelt, worden deze spontane natuurlijke reacties, telkens en telkens opnieuw geactiveerd. Dit resulteert in een verandering in de moleculaire compositie van je lcihaam en dat maakt je kwetsbaarder voor beschadiging en ziekte.

Sociale stress ga je zelf ook reguleren op basis van je aangeboren temperament, maar nadien meer en meer ook op basis van het wereldbeeld dat je hebt opgebouwd vanuit je levenservaringen. Deze gegevens vormen een zelf-versterkende cyclus.

Verschillen in individueel temperament zijn klein bij de start van je leven, maar deze kunnen doorheen de tijd belangrijke en grote verschillen gaan vormen, door de levenservaringen die je meemaakt en door de sociale keuzzes die je maakt. Zo ontstaan schema's en valkuilen, manieren waarop je jezelf en de wereld om je heen gaat ordenen.

Als je vindt dat de wereld om je heen bedreigend is, dan ga je vanzelfsprekend denken dat je voor jezelf op niemand kan rekenen. Dit op zijn beurt is positief gecorreleerd met een grotere kans op gezondheidsrisico's op lange termijn.

Jezelf geïsoleerd voelen , kan bvb je kansen op een verkoudheid tot 2 à 3 keer verhogen. En het kan ook een invloed hebben op je verouderingsproces!

Als je 50tig jarigen vergelijkt waarbij de ene een gelukkig sociaal leven heeft en de andere zich geïsoleerd voelt, dan zal de zich 'geïsoleerd voelende' persoon een 'ouder lichaam' hebben, een 'ouder lichaam' dat onderhevig kan zijn aan meer en zwaardere chronische ontstekingen.

Let wel goed op: het is niet het gebrek aan sociale relaties die ziekten veroorzaken, maar wel dat stress de beschadigingen van een ziekte die je al hebt, zal versnellen. Aan de andere kant kunnen positieve sociale relaties een dam opwerpen die de progressie van de ziekte kunnen vertragen.

Het gaat er dus niet om of je massa's vrienden of kennissen hebt, het is ook niet zozeer dat we gezelschap nodig hebben, het gaat eerder om die enkele personen die voor ons belangrijk zijn, die voor ons veel betekenen. Slechte relaties kunnen meer schade toebrengen, dan goede relaties weldoend kunnen zijn. Een huwelijk en kinderen betekenen daarom géén bescherming.

Het "gevoel alleen te zijn" is riskant, "alleen leven" is dat niet!!!

Met minder mensen omgaan kan trouwens betekenen dat de kwaliteit van die weinige relaties beter en diepgaander is.

Bron: A long bright future, Happiness, Health, and Financial Security in an Age of increased Longevity, Laura L.Carstensen, Public Affairs, New York, 2009, 2011, 334p

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.