Home > Senioren > Ouder worden en het huwelijk pointer Je bent hier

Ouder worden en het huwelijk of samenwonen

Het is geweten dat vooral mannen hun voordeel doen aan een huwelijk: getrouwde mannen leven langer dan ongehuwde. Bij vrouwen geldt dat alleen als hun huwelijk 'gelukkig' is.

Voor mannen zijn vrouwen meestal hun primaire bron van emotionele nabijheid en ondersteuning. Vraag een man naar de naam van zijn beste vriend, en je hebt veel kans dat hij zijn vrouw vernoemd. Vraag je hetzelfde aan een vrouw, dan komt ze wellicht met de naam van een vriendin af. Als mannen hun vrouw verliezen, verliezen ze vaak ook hun sociaal en emotioneel netwerk.

Na de dood van hun vrouw zijn mannen meer kwetsbaar voor ziektes, en dat kan zowel een jaar aanhouden (daar zijn concrete fysiologische bewijzen voor die in het bloed en immuunsysteem terug te vinden zijn). Bij vrouwen is dat niet zo, omdat hun partnet niet de link is met hun sociale wereld.

Huwelijken verbeteren naarmate ze langer duren.

Hou er ook rekening mee dat huwelijken verbeteren mettertijd. Bij echtscheidingen blijkt dat 5 jaar na de scheiding, de partners niet gelukkiger waren dan tijdens hun huwelijk. Aan de andere kant zeggen bepaalde onderzoeken dat van 2 op de 3 ongelukkige huwelijken die géén echtscheiding aangaan, deze 5 jaar later gelukkiger zijn.

Koppels die langdurig (3 à 4 decennia) samen zijn, maken allemaal moeilijke periodes door.

Vrouwen en families

Je mag in grote lijnen aannemen dat vrouwen de bewaarders zijn van de familierelaties. Dat geldt ook zo naar broers en zussen.

Bron: A long bright future, Happiness, Health, and Financial Security in an Age of increased Longevity, Laura L.Carstensen, Public Affairs, New York, 2009, 2011, 334p

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.