Home > Senioren > Oudere mensen zijn eerder ongelukkig of zelfs ellendig. pointer Je bent hier

Oudere mensen zijn eerder ongelukkig of zelfs ellendig.

Deze mythe laat ons geloven dat oudere mensen eenzaam zijn, ongelukkig en verworpen. Onderzoek wijst er integendeel op dat, emotioneel gezien, de beste jaren eerder laat in het leven komen.

Oudere mensen lijden minder aan depressie, middelenmisbruik en angst dan jongere mensen. Zij ervaren minder negatieve emoties dan twintigers of dertigers (die we nochtans als het meest gelukkig aanzien). Ouderen kunnen hun negatieve emoties beter reguleren, als ze die al hebben, blijven ze niet zo hangen als bij jongeren.

Geluk wordt in onze maatschappij steeds gelijkgesteld aan de kwaliteiten van de jeugd: gezondheid, schoonheid en macht.

Mensen kunnen gedurende hun leven het tijdsverloop afmeten tegenover een soort van innerlijke klok . Als we jong zijn, hebben we een zee van tijd, en focussen we op het vergaren van kennis, het uitbouwen van een groot netwerk, en het vinden van nieuwe ervaringen. benidorm bastardsAls je ouder bent, ga je je aandacht meer richten op de diepte, op minder doelen, op een beter geselecteerde groep van mensen waar je aandacht wil voor hebben. Dat maakt ook dat je meer gaat focussen op het positieve dan op het negatieve. Je weet dat slechte tijden voorbijgaan en je richt je vooral op de goede tijden.

Langdurige relaties verdiepen zich, koppels maken minder ruzie, omdat ze elkaars verschillen ondertussen hebben aanvaard, en relativeren. Spanningen in relaties verminderen vaak als de kinderen het huis uit zijn. De zwaardere periodes van werken, verbouwen, kleine kinderen, en later de pubers, en de spanningen en meningsverschillen die koppels daarover hebben zijn immers voorbij.

Oudere mensen hebben hun keuzes gemaakt, dat is gemakkelijker dan jongeren die al die keuzes nog moeten maken, en voor wie de wereld dus veel minder duidelijk is.

Ouder worden heeft natuurlijk ook zijn nadelen, maar tegen dat je zo ver bent, ben je je meer gaan richten op de leuke aspecten.

Bron: A long bright future, Happiness, Health, and Financial Security in an Age of increased Longevity, Laura L.Carstensen, Public Affairs, New York, 2009, 2011, 334p

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.