Home > Vreemdgaan > Het post-romantisch huwelijk pointer Je bent hier

Het post-romantisch huwelijk

Pamela Haag, auteur van Huwelijk 2.0 zegt dat het merendeel van de mensen vast zit in wat ze een post-romantisch huwelijk noemt: géén echte onenigheid, maar ook géén spanning meer; te goed om eruit te stappen, maar geen momenten van extase meer. Wel goed kunnen samenleven, affectie, lichamelijke intimiteit maar géén of weinig seksuele opwinding.

Dat ligt niet aan de betrokken personen, maar eerder aan het instituut huwelijk. Je gaat dan vrede nemen met het 'comfort' en de stabiliteit dat je van dat huwelijk hebt, en op zich kan dat al heel belangrijk zijn. Gewoon realistisch zijn als garantie voor een duurzaam goed genoeg huwelijk (the good enough marriage).

Sommigen kunnen daar blijkbaar minder goed mee overweg. Volgens de socioloog Paul Amato vindt 60% van de echtscheidingen plaats in 'low-conflict marriages'. Sommige experten spreken ook van een 'good enough marriage'. Je zou het gewone huwelijken kunnen noemen, waar de rek uit is. En waarbij op een bepaald moment tot echtscheiding wordt overgegaan.

Pamela Haag blijft ondanks alle achter het huwelijk staan. Ze zegt wel, misschien moet er aan het concept gesleuteld worden. Huwelijkscontracten meer op maat maken, bvb om de vijf à 10 jaar de huwelijksbeloften herzien. Afwegen of seks buiten het huwelijk kan, kijken of ethisch verantwoorde non-monogamie verantwoord is. Het huwelijk als een soort open relatie.

Dan Savage neigt meer naar polyamorie, vooral dan wat het seksuele aspect betreft. Polyamorie is echter ruimer, en bedoelt eerder het onderhouden van verschillende liefdesrelaties naast elkaar, in alle openheid dan. Dat partners ook elders plezier kunnen beleven is dan géén bedreiging meer, maar een verrijking.

Paul Verhaeghe blijft voorzichtig, sommigen kunnen dat wel verdragen dat hun partner ergens anders plezier beleeft, maar ze willen toch helemaal vooraan blijven staan. Iemand met weinig zelfvertrouwen, zal wellicht moeilijk kunnen verdragen als man of vrouwlief naar een ander kijkt.

Practisch gezien als je met een open relatie je behoefte aan lust en liefde in balans kan houden, is op zich interessanter dan 4 of 5 maal opnieuw te huwen, zoals in de VS gebruikelijk is.

Rita Ponnet van haar kant meent dat alternatieven zoeken heel belangrijk is. Tegelijkertijd mogen bepaalde modellen niet opgedrongen worden, wat voor de een werkt, werkt daarom niet voor de ander. Sommigen hechten heel veel belang aan zekerheid, vertrouwen en stabiliteit, anderen hebben meer behoefte aan passie.

Bron:

 

De deugd van het dubbelleven in De Morgen dd 5/11/2011
Het failliet van de monogamie in Knack, oktober 2011
Paul Verhaeghe, Liefde in tijden van eenzaamheid, Over drift en verlangen, De Bezige Bij, Amsterdam, 2011

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.