Home > Vreemdgaan > Een dubbelleven pointer Je bent hier

De deugd van het dubbelleven

Arnon Grunberg stelt in de Morgen dd 5/11/2011dat het belangrijkste onderdeel van het sociale kapitaal dat wij allen bezitten, onze reputatie is, onze goed naam dus. Als we betrapt worden op een leugen, of op vreemdgaan bvb, dan is het hek van de dam.

Arnon geeft dan als voorbeelden DSK en Berlusconi, waarbij hij zegt dat ze zich beter stiekem bij prostituées hadden gehouden.

Arnon stelt dat DSK en Berlusconi, niet van hun piëdestal zijn gevallen door hun zoeken naar genot, maar door hun overmoed, hun onvoorzichtigheid, hun verwaande trots (hybris).

David Hume zei het al: " we zijn slaven van onze hartstocht, zij het niet fulltime". Vandaar dat het vreemdgaan nou eenmaal een realiteit is. Monogamie is een illusie, van mannen is dat al lang bekend, maar evenzeer hebben veel getrouwde vrouwen een partner buiten het huwelijk. Volgens Paul Verhaeghe gaat monogamie terug op de symbiose tussen moeder en kind, dat verlangen waarin de één alles is voor de andere, en vice versa, en dat wil men dan ook in de volwassenheid zo hebben.

Psychologisch kan dat nog zin hebben, maar biologisch niet, en als je dat niet gelooft, kijk dan om je heen naar de feiten.

Je kan natuurlijk ook de moraalridder uithangen, en zeggen dat het niet mag, maar als je dat echt wil, kan je wellicht, grof gezegd, al best zelfmoord plegen na je geboorte, dan zal je er zeker niet in mislukken...

Arnon stelt dat we ons tegenover onze hartstochten kunnen opstellen als een ervaren ruiter tegenover zijn paard. Je paard zal ook al wel eens zijn dag niet hebben, maar door je ervaring en behoedzaamheid als ruiter kan je het ergste voorkomen.

Bepaalde relaties zou je dus beter voor jezelf kunnen houden, de schrijver denkt dan aan de serie mission impossible, waar bij het begin van elke opdracht steevast wordt gezegd : "je weet dat deze missie niet bestaat noch zal hij ooit bestaan". Hoe meer personen weten wat we doen in het geheim, hoe meer kans dat je vroeg of laat "chanteerbaar" wordt. We zwijgen over wat beter over ons niet kan geweten zijn.

Arnon voegt er nog aan toe, dat daarom niet alles is toegestaan, zelfs niet als het goed verborgen blijft. In relaties kan opbiechten veel schade toebrengen, in sommige relaties zijn die dingen bespreekbaar, in andere merk je dat het niet kan. De enige uitweg is dan zwijgen of een dubbelleven.

Het besluit van Arnon is dus dat de meest practische en vermoedelijk ook de meest morele oplossing die van het dubbelleven is. En hij voegt eraan toe: alleen de waarlijk fantasielozen moeten het zonder een dubbelleven stellen, en laten we er maar van uitgaan dat zij tot een kleine minderheid behoren.

Patrick Loobuck (moraalfilosoof) wijst in een reactie op het artikel van Grunberg dat de keuze voor een dubbelleven, wel problematischer is. Partnerrelaties vragen vertrouwen en vrijheid. Als je ontrouw bent, zit je vaak ook met dat gevoel en de angst je onwetende partner diep te kwetsen (terwijl dat geenzins je bedoeling is), tenzij je op dat vlak gevoelloos bent.

En wat als het toch uitkomt...Voor sommige partners is dit onbegrijpelijk, onaanvaardbaar, wordt er een 'ander gewicht' aan gehecht, met de nodige crises als gevolg. En wat bij sommige vreemdgangers wel gebeurd, is dat ze, ongewild, voor de schier onmogelijke keuze komen te staan tussen 'partner' en 'minnaar'.

Het blijft een dilemma...

Bron:

De deugd van het dubbelleven in De Morgen dd 5/11/2011 en 6/11/2011
Het failliet van de monogamie in Knack, oktober 2011
Paul Verhaeghe, Liefde in tijden van eenzaamheid, Over drift en verlangen, De Bezige Bij, Amsterdam, 2011

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.