Home > Seksualiteit > De relatie tussen angst en seksuele opwinding pointer Je bent hier

Mannen en vrouwen ervaren seksuele opwinding heel verschillend

Mannen en vrouwen ervaren seksuele opwinding heel verschillend, en dat niet alleen fysiologisch maar ook psychologisch.

De relatie tussen angst en seksuele opwinding

Mannen met of zonder seksuele problemen reageren heel verschillend op angst inducerende bedreigingen. Dit is de conclusie op basis van een onderzoek waarbij men milde electrische schokken toepaste.

Mannen die géén probleem hebben met het krijgen en behouden van hun erectie geloven dat ze een schok zullen krijgen als ze niet opgewonden geraken, en focussen zich op de erotische scene. De bedreiging van de schok verhoogt hun seksuele opwinding.

Mannen met seksuele problemen reageren heel verschillend op de bedreiging van de electrische schok. Hun aandacht wordt zo gefocust op de negatieve resultaten dat ze niet in staat zijn om de erotische prikkels en stemming op gang te brengen.

Eén van de grote verschillen tussen mannen met en zonder seksuele problemen, is dat mannen met de seksuele problemen de neiging hebben zich minder bewust te zijn van hun opwinding.

Een ander verschil heeft te maken met de houding die mannen hebben als ze niet opgewonden geraken, of géén erectie kunnen krijgen. Mannen die makkelijk opgewonden geraken, schijnen zich er niet veel van aan te trekken, als dat al eens niet het geval is. Ze schrijven het in dat geval toe aan externe factoren - bvb iets verkeerd gegeten, niet genoeg geslapen, ... - maar niet als iets karakteristieks van henzelf. Aan de andere kant zullen mannen met erectieproblemen, elk moeilijk moment op dat gebied toeschrijven als een teken van een langdurig intern probleem, hetzij fysiologisch hetzij psychologisch.

Seksuele opwinding kan je zien als het product van opwindende en beperkende tendensen. Je hebt de seksueel opwindende factoren (SOF). En je hebt daarnaast twee seksueel beperkende factoren (SBF).

  1. De eerste beperking is te wijten aan de angst om te falen (SBF1)
  2. De tweede beperking is te wijten aan de angst voor bepaalde gevolgen zoals een ongewenste zwangerschap, of een seksueel overdraagbare ziekte, enz. (SBF2)

Mensen met verschillende niveaus op vlak van SOF en SBF1 en SBF2, zullen verschillend reageren op verschillende soorten stimuli. Personen die hoog scoren in beperkende gevoeligheden hebben meer kans om seksuele problemen te ontwikkelen. Zij die laag scoren, hebben meer kans op risicovol seksueel gedrag. De gulden middenweg is hier blijkbaar het beste.

Over fysiologische en subjectieve opwinding

Er zijn op dit vlak belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij mannen is er een zeer hoge correlatie tussen hun erectierespons en hoe sterk ze zich opgewonden voelen. Bij vrouwen zijn die correlaties laag of onbestaande.

Dit sekseverschil kan belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van vrouwelijke seksuele dysfuncties.

De grote reden voor het verschil is wellciht dat de mannelijke opwinding veel gemakkelijker te merken valt dan de vrouwelijke genitale opwinding.

Bron:

Janssen, Bancroft and their collaborators

Cindy Meston, PhD, of the University of Texas at Austin, Julia Heiman, PhD, of the University of Washington, and Ellen Laan, PhD, of the University of Amsterdam.

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.