Home > Seksualiteit > Waarom zou je seks willen ? pointer Je bent hier

Er zijn 237 redenen om seks te hebben, dus motivatie genoeg ...

Twee texaanse onderzoekers, Cindy Meston en David Buss, kwamen met hun onderzoek tot die conclusie.
Zowel vrouwen als mannen hebben vier hoofdmotieven:
 1. fysieke motieven
 2. seks om bepaalde doelen te bereiken
 3. emotionele motieven
 4. seks uit onzekerheid

Onder de fysieke motieven vielen stressreductie, lustbeleving, fysieke aantrekkelijkheid van de partner, en op zoek zijn naar seksuele ervaringen.

De doelen die men met sex wil bereiken vielen uiteen in materiële en immateriële hulpbronnen (een job, geld, ...), sociale status, wraak nemen op iemand, en het bereiken van andere doelen zoals calorieën verbranden of hoofdpijn kwijt geraken.

Emotionele motieven zijn voelen van liefde en toewijding en het uitdrukken van gevoelens ("welkom home").

En tenslotte de onzekerheidsmotieven hebben te maken met het versterken van zelfwaardegevoel, seks hebben vanwege plicht of sociale druk, en seks om de partner sterker aan zich te binden (mate guarding).

Het meest genoemde motief om seks met een partner te hebben is voor mannen en vrouwen hetzelfde: nl. omdat ze zich tot de persoon als geheel, niet alleen seksueel, aangetrokken voelen.

Er waren trouwens meer overeenkomsten tussen de seksen. Acht van de tien meest gerapporteerde motieven waren hetzelfde en dat gold ook voor 20 van de 25 meest gerapporteerde motieven, ook al verschilde de exacte volgorde.

Wat zijn dan de verschillen tussen mannen en vrouwen? 

Mannen noemden als persoonlijke motieven vaker fysieke motieven (bvb "de ander heeft een aantrekkelijk lichaam" en "ik wilde graag klaarkomen"). Ook het versterken van de eigen sociale status was vaker een motief voor mannen (bvb " ik wilde mijn reputatie verbeteren", of " ik wilde mijn seksuele vaardigheden verbeteren"). Vrouwen noemden dan weer vaker het motief: " omdat ik me vrouw wilde voelen", "omdat ik mijn liefde voor de persoon wilde tonen", en "ik besefte dat ik verliefd was op de ander".

De typische motieven zoals reproductie, lustbeleving en spanningsreductie zijn slechts enkele motieven waarom mannen en vrouwen seks willen. De andere redenen gaan vooral meer spelen in langerdurende relaties, nadat de verliefdheid wat gedoofd is.

Er werden in dit onderzoek alleen naar bewust motieven gepeild; onbewuste motieven die we niet in woorden kunnen uitdrukken, zijn hier niet vermeld.

Bron: Tijdschrijft voor Seksuologie (2007) 31, 111-112.

Kostprijs en een afspraak maken.

 • Individuele therapie wordt berekend aan
  • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
  • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
 • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
 • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.