Home > Bekijk het eens anders: jullie relatie als een rizoom pointer Je bent hier

Wat zeggen bamboewortels over jullie relatie ?

rizoom bamboeOp de foto hiernaast zie je het ondergronds wortelsysteem van een bamboeplant. Zo'n wortelsyteem wordt een rizoom genoemd, waarschijnlijk voor velen een onbekend woord. Het begrip rizoom komt uit de biologie. Je vindt degelijke wortelsystemen terug bij planten zoals bamboe, gember, aardbeien.

Het rizoom kent geen overzichtelijke structuur, maar is niet te overzien, en ontwikkelt zich langs alle kanten. Het is dus niet één hoofdwortel, die zich dan weer vertakt in enkel bijkomende zijwortels, enz. Neen, een rizoom heeft meerdere ingangen, vanwaar je ook binnenkomt, je bent gekoppeld. Er is géén hoofdingang, die je de weg wijst naar een centrum. Er zijn talloze ingangen. Het is een veelheid, en deze kan niet omgevormd worden tot een eenheid. Elk punt van het rizoom kan verbonden worden met gelijk welk ander punt. En als het ergens gebroken wordt, groeit het zo weer verder, volgens andere lijnen of andere verbindingen. In die zin is een rizoom open en ontvankelijk.

Je kan dat soms ook terugvinden in de takken van een boom, zoals op onderstaande tekening van Mondriaan.

mondriaan

Werken met paren vanuit een narratief perspectief...

De metafoor van het rizoom kunnen we ook toepassen op relaties. Relaties zijn complex. Meestal komen paren met een probleem doordrongen verhaal. Ze spitsen zich toe op één probleem, op het probleem. En ze zien als het ware één boom, maar niet meer het bos, en al de andere bomen. Toegepast op de tekening van Mondriaan, focus je je dan als koppel op één tak, en jullie zien de boom niet meer. Jullie relatie wordt vergruist tot één tak, misschien wel een belangrijke tak, maar toch maar één tak van jullie relatieleven.

Jullie relatie bekijken als een rizoom, geeft jullie de kans om vele ingangen te zien, en niet alleen de ingang van dat éne probleem. Het verhaal van een relatie heeft vele ingangen, het is een illusie te denken dat er maar één verhaal is. Elke ingang zal leiden tot andere verbindingen, tot andere versies van jullie relatie, waarbij de ene versie niet meer 'waar' is dan de andere. De ingang die genomen wordt heeft te maken met de context waarin een verhaal verteld wordt. Je kan daarbij beïnvloed worden door de andere die rechtstreeks luistert naar je verhaal. Maar je kan ook beïnvloed, begrensd en beperkt worden door geldende maatschappijopvattingen. Zowel de andere als de maatschappelijke opvattingen maken mede deel uit van jullie verhaal, en geven er mede vorm aan.

Jullie relatie bekijken als een rizoom kan ruimte geven om jullie relatie te bekijken vanuit een meervoudige, veelzijdige blik. Jullie gaan jullie relatie dan ook anders leren zien, ruimer, verbredend, breder en ruimer dan dat éne grote probleem, waar jullie nu op vast zitten.

Een gesprek met een relatietherapeut die werkt met paren vanuit het narratief perspectief kan jullie helpen om jullie relatie helderder te krijgen en te verbreden.

Bron: Een rizomatisch perspectief, systeemtheoretisch bulletin, jaargang 27, 2009.

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.