Home > Man versus Vrouw > Lachen vrouwen meer dan mannen ? pointer Je bent hier

Lachen vrouwen meer dan mannen ?

Waarom lachen we ?

Robert Provine, neurobioloog en psycholoog, deed belangrijk onderzoek (gewoon in winkelcentra, op straat, in cafés) over de lach. Zijn conclusie: mensen lachen om een band te scheppen. Wie spreekt lacht vaker dan zijn toehoorder. De opvallendste conclusie van zijn onderzoek is dan ook datr lachen op zich weinig met humor te maken heeft. Daarmee is de klassieke theorie dat we lachen om humor van de baan (de theorie zegt dat humor wordt veroorzaakt doordat je gaat lachen als reactie op een plotselinge, verrassende begripsverschuiving) .

Ook lachen om een grap moeten we begrijpen in zijn sociale context.

Een groot sekseverschil

Maar wat in deze site voor ons belangrijk is, is dat Provine ook een groot sekseverschil vaststelde. Vrouwen lachen vaker dan mannen, en ze lachen ook vooral om mannen.

Hoe meer een man een vrouw aan het lachen maakt, hoe aantrekkelijker zij hem zal vinden. Vrouwen zetten gevoel voor humor dan ook bovenaan hun verlanglijstje (1). Het gaat dan niet om moppentappers maar wel om spontane humor. Lachen heeft trouwens vooral de functie van contact leggen. Provine kwam tot de conclusie dat we slechts in 15% van de gevallen lachen om grappen, voor de rest heeft lachen dus die functie van contactleggen.

Afspraakjes duren langer en verlopen vlotter, en de resultaten zijn beter, wanneer de humor geregeld in de lucht hangt. Glimlachen legt meer zoden aan de dijk, dan een voortdurend ernstig gezicht te trekken. Samen met iemand lachen schept een emotionele band. Dit wordt trouwens ook biologisch verklaard door het feit dat bij het lachen er een "gelukshormoon" vrijkomt, endorfinen genaamd. Dank zij die stof vermindert je stress, waardoor je je als vanzelf al beter en gelukkiger voelt.

In gemengd gezelschap lachen vrouwen meer dan mannen, en meer dan wanneer ze alleen met vrouwen zijn. Er wordt dan gezegd dat dat te maken heeft met de bedreiging die vreemde mannen vormen, en dat vrouwen ze (onewust) te vriend houden door te lachen. Maar vrouwen lachen ook meer naarmate ze de man leuker vinden, en de man heeft meer interesse voor haar naarmate zij meer lacht

Lachen is gezond maar daarom leef je niet langer

Door te lachen komt ook je linkerhersenhelft sterker aan bod, deze helft is gelinkt aan positieve emoties; de rechterhelft meer aan depressie. Door te lachen ga je je dus goed voelen. Een onderzoek wees uit dat vrolijke, optimistische en humoristische mensen korter leefden. De reden zou kunnen zijn dat optimisme en de gedachte 'mij zal het niet overkomen' risicogedrag als roken en roekeloos rijden zou bevorderen.

Mannen zijn echt plezanter

Volgens een representatieve enquête van Psychologie Magazine vindt 75% van de Nederlanders een man de grappigste persoon uit zijn omgeving, slechts 25 % vindt een vrouw de grappigste persoon. Vrouwen zijn dan weer goedlachs: 57% van de Nederlanders ziet een vrouw het meest lachen in zijn omgeving.

Dit sekseverschil zie je al bij jonge kinderen. Uit onderzoek in België, Amerika en Hongkong, blijkt dat jongetjes van zes al meer grapjes maken en anderen vaker laten lachen dan meisjes van dezelfde leeftijd.

Je zou kunnen stellen dat jongens genetisch voorgeprogrammeerd zijn om meisjes aan het lachen te brengen. Humor blijkt op de relatiemarkt namelijk een aantrekkelijke eigenschap te zijn. Vorig jaar ontdekte de Canadese onderzoeker Sigal Balshine dat vrouwen een man op een foto een stuk interessanter vonden om eventueel een relatie mee te beginnen als erbij verteld werd dat hij iets grappigs had gezegd. Andersom werd een vrouw niet interessanter voor mannen als ze een komische opmerking had gemaakt. Hoewel mannen en vrouwen gevoel voor humor allebei belangrijk vinden in een partner, vermoeden de Canadese onderzoekers dat mannen daarmee bedoelen dat hun vrouw om hun grapjes moet lachen – en dat vrouwen graag aan het lachen gemaakt worden door hun man.

Onderzoekers hebben gespeculeerd dat een goed gevoel voor humor wellicht een teken is van intelligentie, en dat vrouwen dus in feite een intelligente man zoeken. Robert Provine denkt daar anders over. Hij denkt dat de behoefte van vrouwen aan een grappige man een verkapt verzoek is om een dominante man. Lachen en humor hebben namelijk veel te maken met status en macht. Het vermogen om anderen aan het lachen te maken wordt ook door evolutiebiologen als een dominante trek gezien. Vrouwen zouden dan dominante mannen prefereren, terwijl mannen de voorkeur geven aan ondergeschikte vrouwen...

Vrouwen lachen meer naar mannen tot wie ze zich aangetrokken voelen. Een vrouw die vaak lacht, ziet er mooier uit, en worden dus als aantrekkelijker ervaren door mannen.

De baas maakt de grappen

Zo ontdekte Provine ook dat mensen die hoog in de hiërarchie staan, meer grappen maken dan lager geplaatsten. Kort gezegd: de baas maakt de grappen, de werknemers lachen erom. Degene die lacht, laat zien dat hij solidair is met de ander. Of ondergeschikt. Ziet u grote leiders vaak giechelen ?
Bij een verandering in status zal het lachpatroon zeer waarschijnlijk ook veranderen. Psychologen Tyler Stillman, Roy Baumeister en Nathan DeWall van Florida State University testten vorig jaar hoe vaak mensen lachten om vrij flauwe grapjes. Bijvoorbeeld deze: Twee muffins bakken in een oven. Roept de ene tegen de andere: ‘Wow, wat is het hier heet!’ Zegt de andere muffin: ‘Goeie genade! Een pratende muffin!’

Sommige proefpersonen kregen te horen dat de persoon die de mop vertelde straks als ondergeschikte met hen zou gaan werken, anderen kregen te horen dat de moppentapper straks hun leidinggevende zou zijn. Degenen die een hoge status toegewezen hadden gekregen, waren nauwelijks tot een lachje te brengen. Maar degenen die dachten dat ze ondergeschikte zouden zijn, grinnikten heel wat af over de pratende muffins.

Mensen die veel lachen worden door 70% van de ondervraagden (zie onderzoek Psychologie Magazine) omschreven als eerder meegaand van karakter dan dominant. Dat klopt dus met bovenstaande theorie dat mensen die hoog in de hiërarchie staan minder lachen dan degenen die zich onderdanig willen tonen.

Lachen en spelen maakt je relatie sterker

In elke relatie heb je spanningen, conflicten, ruzies. Het ideale tegengif daarvoor is samen lachen. Door te lachen ga je je ontspannen, je gaat dieper ademhalen, je adrenaline niveau en je bloeddruk zal dalen. En daardoor stijgt weer je creativiteit om problemen op te lossen of om dingen uit te praten. John Gottman, relatietherapeut, spreekt hier van geslaagde herstelpogingen bij ruzies. Het gaat dus niet om grootse communicatievaardigheden, maar een grapje, of een zot gezicht trekken, waarmee de andere kan lachen, kan en zal wonderen doen. Je partner moet natuurlijk bereid zijn om deze herstelpoging te zien en aan te pakken. Ook als je een klacht of opmerking hebt naar je partner toe, probeer het met een kwinkslag, dan heb je meer kans op succes.

(1) Provine onderzocht 3.745 contactadvertenties, vrouwen profileerden zich daarin voor 62% als "lacht graag", "goedlachs" en gaven op dat ze iemand zochten met liefst ook gevoel voor humor; mannen aan de andere kant profileerden zichzelf vaak als "grappig".

 

 

 

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.