Home > Partnergeweld > De agressieketen pointer Je bent hier

De agressieketen

Onderstaande figuur is zowel geldig voor partnergeweld of geweld dat tegen andere betrokkenen wordt geuit.

agressieketen

point of no returnIn bovenstaande figuur kan je de samenhang zien tussen de verschillende factoren die mee een rol spelen in de agressieuitbarsting, en hoe dit stap voor stap tot stand komt. De idee van mijn stoppen slaan door, klopt dus niet, er is een duidelijke opbouw naar de agressieuitbarsting toe. Deze opbouw kan bij sommige zeer snel gaan. Er ontstaat dan een soort bewustzijnsvernauwing, of een vernauwd bewustzijn, omdat men zich uitsluitend gaat focussen op het conflict of op degene met wie men een conflict heeft. Al de rest wordt niet meer waargenomen.

Tijdens de opbouwfase stijgt de druk op de ketel. De volgende fase van de verhoogde risicosituatie (de situatie staat nu op scherp) is een kritieke fase, omdat er dan allerlei (schijnbaar onbelangrijke) beslissingen worden genomen, die grote gevolgen kunnen hebben. Deze fase wordt gemarkeerd door wat we het point of no return noemen (zie afbeelding hieronder). De spannning is dan zo hoog opgelopen, dat je niet meer kan stoppen. Vergelijk het met een doodlopende straatje, in het begin zijn er links en rechts nog uitwegen, maar vanaf een bepaald moment kan je enkel nog op de muur botsen.

Bron:

Niet meer door het lint, Handleiding en werkboek, Arno van Dam, Carola van Tilburg, Peter Steenkist en Margreet Buisman, Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2009.

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.