Na de Renaissance werden in Frankrijk en Engeland mannen waarvan men dacht dat ze werden mishandeld en/of gedomineerd door hun vrouwen, belachelijk gemaakt en gekleineerd.
In Frankrijk werd zo'n "mishandelde" man door de stad rondgereden achterstevoren op een ezel met de staart in zijn hand. in engeland werden "misbruikte" mannen op een handkar vastgebonden en zo rondgereden, daarbij veracht en belachelijk gemaakt door de inwoners.
Dergelijke behandelingen kwamen voort uit het patriarchale ideaal waarin van een man werd verwacht dat hij zijn vrouw domineerde, en hij haar, als de noodzaak zich voordeed, ook een pak slaag gaf; en niet andersom.
Het merendeel van onderzoek naar huiselijk geweld richt zich vooral op geweld van mannen naar vrouwen. Andersom is er weinig onderzoek. Er is (was) zelfs een verhitte controverse binnen onderzoekskringen op dat vlak tussen diegenen die bewijzen hebben aangebracht voor het bestaan van de man-als-slachtoffer tegenover degenen die dat probleem belachelijk maken.
Ik citeer Straus en Gelles (1986): " een belangrijke en verontrustente uitkomst over geweld in Amerikaanse gezinnen is dat in opvallende tegenstelling tot het gedrag van vrouwen buiten het gezin, vrouwen binnen het gezin even gewelddadig zijn als mannen".
Achtervolgen en controlerend gedrag, afwijzen, bedreigen, begluren, beschuldigen, de schuld geven van alle ellende in hun relatie, bestoken met e-mail, sms, telefoon, géén steun geven, herhaaldelijk vertrekken en terugkeren, het huis leeghalen, het opzetten van de kinderen tegen de vader, lastig vallen, liegen, het loon spenderen, haar moeder laten primeren, negatieve opmerkingen maken, obscene gebaren, onwaarheden rondvertellen, overspel, pesterijen, roepen en tieren, uitlachen, uitschelden, vernederen, verwijten, weigeren van seks, weigeren van bezoekrecht, ... Je kan ze indelen in een vijftal vormen: bedreigingen, controleren, pesterijen, stalking, iemand neerhalen, met betrekking tot de kinderen, andere ...
vzw Mandala
Malcolm George, Nederlandse vertaling: Hein van Gils. Achterstevoren op de ezel: mannen als de onacceptabele slachtoffers van huiselijk geweld, Uit: The Journal of Men's Studies, Volume 3, Number 2, November 1994, p. 137-159, 1994
De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.
Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.