Home > Gehechtheid pointer Je bent hier

Kan je de gehechtheidstijlen in je relatie veranderen en hoe? vervolg

Het proces zelf

Het doel van de integratie van EMDR in de relatietherapie is het herstellen van gehechtheidkwetsuren, waarbij een voelbare ervaring van beschikbaarheid wordt aangeboden, alsook empathie en de belofte van betrouwbaarheid.

Door deze ervaring zal het koppel vertrouwen opbouwen doordat hun verdedigingssytemen wegsmelten (hun beschermende gehechtheidstijlen) en ze een opnieuw een intieme gehechtheid aansteken. Wanneer koppels elkaar voor het eerst ontmoeten delen ze meer positieve persoonlijke verhalen dan pijnlijke ervaringen of angsten. Openbaringen van dit type en met een zekere gevoelsdiepte zijn een test in engagement en toekomstig betrouwbaarheid, zowle als een teken van zorg en wederzijdse steun.

Als de partners voor elkaar een wederzijdse bron worden van emotionele ondersteuning, zal hun relatie een aanvullende component van gehechtheid krijgen, en met name een veilige haven.

schema relatie en gehechtheid

Dit schema laat de natuurlijke neiging zien van het koppel om zich aan elkaar te hechten. Dit begint standaard met het delen van ervaringen en gevoelens, en alsook met de belofte van heling. Mettertijd zullen er kwetsuren komen in de relatie ( bedrog, in de steek worden gelaten, afwijzing, niet bevestigd worden, of géén respons of aandacht krijgen, enz....). Deze kwetsuren leiden tot vervreemding en conflict. Het koppel gaat in relatietherapie, dat levert in eerste instantie een stuk stabilisatie op en op het eerste zicht verbetert de relatie (verandering van 1ste orde). Er wordt op een dieper niveau verder naar verandering (verandering van 2de orde) gezocht. Men komt in een impasse terecht, en het koppel raakt vast. EMDR komt dan op om de individuele gehechtheidkwetsuren aan te pakken, en een brug te vormen om opnieuw hechting tussen de partners mogelijk te maken. Nadien kan de relatietherapie verder gaan met een koppel, dat veiliger gehecht is.

Bron:

vzw Mandala

Handbook of EMDR and Family Therapy Processes, 2007, bij John Wiley & Sons, edited by Francine Shapiro, Florence W.Kaslow, Louise Maxfield, 470p; Chapter 7: Enhancing Attachments: conjoint couple therapy by Mark D.Moses, p. 146 - 166.

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.