Home> Omgaan met conflicten > Samen lijden pointer Je bent hier

Samen lijden is het geheim van een gelukkige relatie

Het geheim van een gelukkige relatie is aanvaarden dat ellendige periodes gewoon onvermijdbaar zijn, zeggen wetenschappers. Het omgaan met die problemen is beter dan wanhopig streven naar perfectie. Begrip en communicatie zijn sleutelwoorden voor een goede relatie.

Streven naar perfectie is onrealistisch.

Onderzoekers van de Californië State University, de unief van Fresno en Virginia Tech komen tot het besluit dat een relatie zonder lijden mogelijk is als beide partners maar de nodige inspanningen leveren. Ook de hulp van professionals is niet altijd zaligmakend. “Het is een mythe te geloven dat met de hulp van professionals een perfecte relatie mogelijk is. Relaties zonder moeilijke momenten bestaan gewoon niet,” beweren de onderzoekers. Een bestaan lijden zonder pijn of lijden is onrealistisch en ook in relaties onhaalbaar. Meer nog, het streven ernaar kan relaties kapot maken.

Koppels gaan best zelf op ontdekkingstocht.

Streven naar het nirwana in een relatie, is juist vragen naar een mislukking. Koppels dienen zelf te ontdekken wat voor hen een gelukkige relatie is. Het is belangrijk te weten dat geen enkel individu altijd gelukkig is en dat geldt voor elke relatie. In elke relatie zijn er mindere momenten. Begrip is het sleutelwoord. Als koppels voor elkaar begrip opbrengen, dan komen ze samen ook moeilijke momenten door.
Communicatie is fundamenteel.
Het constante streven naar het ultieme geluk kan een bittere ontgoocheling opleveren. Het is net die ontgoocheling die ertoe kan leiden dat mensen nog alleen gaan focussen op de negatieve aspecten van hun relatie, wat dan nog meer ontgoocheling meebrengt. Zo geraak je in een vicieuze, zichzelf versterkende cirkel. Communicatie is belangrijk in een relatie, en niet het streven naar die onhaalbare perfectie.

Boeddhisme kan heilzaam zijn voor een relatie.

De wetenschappers zien ook heil in het boeddhisme. De principes van die filosofie kunnen familietherapeuten aanwenden om hun cliënten te leren omgaan met vormen van lijden die in relaties kunnen voorkomen zoals misbruik, scheiding, afwijzing en verlies.

Wat kunnen we leren van het Boeddha’s leven voor onze eigen relaties?

als de boeddha zou datenDat je niet moet verwachten dat geluk van een ander komt.

Mensen in een partnerrelatie hoeven niet te verwachten dat die ander jou gelukkig zal maken. Je kan beter beide je best doen om die relatie zo constructief mogelijk te houden. Als de beide partners dat doen, zullen beide er gelukkiger van worden. Mensen in een goede relatie zijn volgens modern onderzoek over ’t algemeen gelukkiger dan vrijgezellen. En mensen in een slechte relatie zouden wellicht ook niet zo gelukkig zijn als vrijgezel.
Het boeddhisme geeft het advies om relaties te onderhouden en problemen tussen elkaar op te lossen. "Je moet het tijd gunnen als je inhoudelijke gesprekken aangaat. Het gaat er om dat je naar de kern gaat en niet blijft hangen op een gevoelsmatig niveau. Als je het gevoel van ‘jij doet mij pijn en daarom is het verkeerd' loslaat, dan kan je de ander beter leren kennen. Vaak is het dan nog steeds een hele beoefening, het gaat langzaam. Boeddhisme kan helpen om het leed juist op dat soort kleine momenten op te lossen. Het gaat volgens het boeddhisme er eerder om stap voor stap beter worden in een zaak. In een relatie heb je allebei een doel en dat is grotendeels een emotioneel doel, maar van het boeddhisme zegt ook dat het rationele rust en overzicht biedt".

Bron:

Het Laatste Nieuws 04/06/2007
Tijdschrift voor seksuologie

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.