Home > Individuele therapie > Pijn accepteren verhoogt je pijntolerantie pointer Je bent hier

Hoe omgaan met fysieke pijn ? Is 'niet aan de pijn denken' een slecht advies?

roze olifantErgens niet aan denken, lukt vaak niet. Je kent het wel 'probeer eens 10 minuten niet te denken aan een roze olifant'.
Veel kans dat je er wel zal aan denken, en dat je hem na een tijdje in je verbeelding ziet.

Onderzoek

Masedo en Esteve deden een onderzoek, waarbij het effect van de volgende drie pijn strategieën werden onderzocht bij een groep studenten.

 1. Een groep leerde de pijn onderdrukken met behulp van de stoptechniek: d.w.z. dat je alle gedachten, lichaamssensaties en pijnemoties probeert te onderdrukken. Telkens je wat voelt, denkt of ervaart van je pijn, zeg je 'stop' ertegen, gevolgd door enkele diepe ademhalingen. Voorbeelden: 'de pijn is ondraaglijk', 'ik kan het uitroepen van de pijn', 'het doet veel pijn', ....
 2. Een tweede groep paste de spontane coping toe: deze groep kreeg enkel wat info over de psychologie van de pijn zonder verdere training; je probeert zo goed mogelijk met de pijn om te gaan.
 3. De derde groep kreeg een training in "de pijn accepteren": hier pas je de methode toe gebaseerd op 'acceptance and commitment therapy' kort ACT genoemd. In deze training leer je de gedachten, emoties en sensaties rond pijn te observeren en te accepteren, en dus niet te controleren of te beheersen. Het doet me denken aan de Mindfullness methode.

Resultaat

En wat bleek tijdens de test (219 studenten moesten hun hand in ijskoud water houden gedurende 30-60 seconden):

 • de pijntolerantie was het langst in de acceptatie groep en het korst in de onderdrukken groep. De tweede groep (spontane coping) zat er middenin.
 • de intensiteit van de pijn en de ervaren spanning was significant lager in de acceptatiegroep vergeleken met de twee andere groepen (bij deze 2 laatsten was er op dat vlak géén verschil).

Conclusie

De pijn onderdrukken of vermijden houdt vermijdingsgedrag in: je zal je activiteiten meer gaan beperken, en sociale contacten meer vermijden. Op die pijnmanier kan je bovendien depressieve symptomen gaan ontwikkelen.

Acceptatie houdt in dat je verder actief blijft met je dagelijkse activiteiten ook al heb je pijn. Er zijn dus heel wat argumenten om een positief verband te zien tussen de coping methode van pijnacceptatie en het hebben en ervaren van minder beperkingen door de pijn.

Een op aanvaarding gebaseerde benadering is bijgevolg een goed en beter alternatief dan cognitieve controle.

Bron: Masedo, A.I. and Esteve, MR, Effects of suppression, acceptance and spontaneous coping on pain tolerance, pain intensity and distress. Behaviour research and therapy, 45, 199-209, 2007.

Kostprijs en een afspraak maken.

 • Individuele therapie wordt berekend aan
  • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
  • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
 • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
 • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.