Home > Je relatie boeiend houden > Is het zevende jaar een kritiek punt in een relatie ? pointer Je bent hier

Is het zevende jaar een kritiek punt in een relatie of huwelijk ?

Vorig jaar lanceerde de Duitse politica Gabriele Pauli het voorstel om de geldigheidsduur van de huwelijksbelofte tot 7 jaar te beperken. Sommige mensen geloven ook dat zeven jaar huwelijk een crisis inhoudt. Ook astrologen werken met cycli van zeven jaar (gebaseerd op een kwart van de Saturnus omloop om de aarde die 28 jaar duurt).

Wetenschappelijke gronden zijn daar niet voor. Toch kan die 7 jaar cyclus een stukje realiteit weergeven in die zin dat elke passionele liefdesrelatie uitdooft. Als je verliefd bent, ben je een beetje blind. En je ziet je partner zoals je die zou willen, de ware Jacob(a) noemen ze dat ook wel eens.

De realiteit van het dagelijkse leven weet die illusie nogal eens te doorbreken. Je zou kunnen zeggen dat je relatie dan pas echt begint. En of dat nu na 7 jaar is, of na 3 jaar of na 10 jaar, daar draait het niet om.

Zo is er ook een theorie die zegt dat verliefdheid gepaard gaat met hormonale wisselingen, waardoor je op elkaar betrokken blijft tot je kroost groot genoeg is. Na vier jaar ben je dan al zover! Ronduit belachelijk zou je kunnen zeggen, een mensenkind heeft veel meer jaren ondersteuning en bescherming nodig.

Vandaag de dag zijn er volgens relatietherapeut Alfons Vansteenwegen andere valkuilen voor een relatie. Vroeger had je dikwijls koppels waar de ene zich voor de andere opofferde (meestal de vrouw), en daardoor soms verbitterde. Nu zie je soms een ander fenomeen waarbij jonge mensen te weinig geven om elkaar. Sommigen zeggen zelfs: ik haal uit mijn relatie wat eruit te halen valt. Op die manier kan je een relatie niet duurzaam maken.

Bron:

vzw Mandala

Campuskrant 14 mei 2008

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.