Home > Traumaverwerking > Traumaverwerkingsmethodieken pointer Je bent hier

Wat kan een psychotraumatoloog en traumatherapie voor je doen ?

Herstellen van traumatische gebeurtenissen vraagt tijd en inzicht. Als traumasymptomen blijven aanhouden, krijg je last van Post Traumatisch Stress Symptomen (PTSS). En dan is het aangeraden om professionele hulp in te roepen.

lucht klaart op

Besef dat veel mensen veel te lang wachten om de nodige hulp in te roepen.

Traumaverwerking zelf omvat een breed kader aan interventies en is veel ruimer dan alleen maar gesprekstherapie en psycho-educatie. Als gecertificeerd psychotraumatoloog (BIP) beschik ik over een ruim aanbod aan traumaverwerkingsmethodieken om je in de verwerking van je trauma te begeleiden en je hemel te helpen opklaren.

Hieronder som ik enkele specialisaties kort op.

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitisation & Reprocessing, een revolutionaire & wetenschappelijke methode ontwikkeld door Francine Shapiro. Als EMDR-practitioner (EMDR- Belgium) kan ik met deze methode samen met jou diepgaande trauma’s bij de wortel aanpakken. EMDR is een geschikte, kortdurende therapie voor het verwerken van trauma's. Voorbeelden van traumabehandeling.

BSP is de afkorting van Brainspotting, en is een offshoot van EMDR, ontwikkeld door David Grand. Brainspotting is een methode die als het ware via de oogpositie het brein binnenstapt, daar in verbinding komt met de overeenkomende opgeslagen informatie, en gebruikt maakt van de zelf-scannende en zelfhelende eigenschappen van je hersenen. Het is een heel lichaamsgerichte methode.

Het motto van brainspotting? Je oogposities zijn de spiegels van je ziel. Lees meer ...

CRM is de afkorting van Comprehensive Resource Model, het volgt in de voetsporen van EMDR en Brainspotting, en is ontwikkeld door Lisa Schwarz. Het is een origineel model dat enerzijds gebaseerd is op de meest recente neurologische wetenschappelijke inzichten en anderzijds het spirituele toevoegt aan EMDR, en zelfs een aantal wijze, eeuwenoude sjamanistische elementen. Lees meer ...

EFT is de afkorting van Emotional Freedom Techniques (Emotionele bevrijdingstechnieken), ontwikkeld door o.m door Gary Craig. . EFT maakt deel uit van de energiepsychologie, en is lichaamsgericht. Bij het tappen op bepaalde plaatsen op je lichaam wordt de emotionele lading van een ervaring sterk verminderd. De energetische principes van EFT zijn gebaseerd op een combinatie van inzichten uit de kwantumfysica met de eeuwenoude acupressuurleer.

De cognitieve gedragstherapie op zich biedt eveneens een waaier aan bruikbare behandelplannen.

ACT is de afkorting van Acceptment and Commitment Therapy. Het is een wetenschappelijk vorm van gedragstherapie. ACT helpt je om te gaan met allerlei problematieken, zoals vervelende en moeilijke gedachten, emoties en lichaamssensaties. Je leert milder in het leven te staan (acceptatie), je ontwikkelt meer veerkracht en je gaat je richten op wat werkelijk telt in je leven en daar ook naar handelen (commitment). De ACT matrix is daarbij een handige en praktische tool.

Ook de dialectische gedragstherapie afgekort DGT is een goed alternatief voor de behandeling van een breed scala aan psychische en emotionele problemen.

Schema- en moditherapie, ontwikkeld door Jeffrey Young e.a., combineert elementen van verscheidene psychotherapie stromingen (o.m. cognitieve en psychodynamische theorieën, gestalttherapie, hechtingsstoornissen) in een overzichtelijk en handig model om persoonlijkheidsmoeilijkheden te duiden en te behandelen. Het helpt mensen die vastzitten in terugkerende patronen om tot duurzame verandering te komen.

Zowel ACT , DGT als schema-en moditherapie behoren tot de derde generatie cognitieve gedragstherapieën. Deze zijn heel practisch voor het behandelen van allerlei moeilijke gedragspatronen of valkuilen, die zich in de loop van je leven ontwikkeld hebben, en die voornamelijk het gevolg zijn van trauma's, verwaarlozing, foute opvoeding of hechtingsmoeilijkheden in de jeugd. Niet alleen de trauma's zelf dienen verwerkt, maar ook alle andere gevolgen die er mee samenhangen.

Hypnose is een dankbaar hulpmiddel in de medische wereld en in psychotherapie. Als hypnosedeskundige (VHYP) gebruik ik hypnose ter ondersteuning van de therapie. Voor de meeste mensen is het een aangename, relaxerende ervaring. Met hypnose kan je zelf mede bepaalde lichamelijke en psychische processen beïnvloeden. Het is erg behulpzaam voor relaxatie, stabilisatie, zelfbeeld, confrontatie met het trauma, enzoverder maar ook voor de behandeling van chronische pijn. Chronische pijn gaat vaak samen met trauma, immers 'the body keeps the score'. Alle hypnose is ‘zelfhypnose’.

En de belangrijkste hulp- en krachtbron ben je natuurlijk zelf!

Als psychotraumatoloog kan ik je enkel mede begeleiden op je levenspad. Het vinden van de geschikte therapeut en de aangepaste methode is géén sinecure. Met de ene persoon klikt het nu eenmaal beter dan met een andere. Hetzelfde kan gezegd worden van de te gebruiken therapiemethoden.

Wie niet waagt, niet wint. Verandering begint met je verandering voor te stellen.

Bron: Mandala vzw

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 50, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 75, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.

De gesprekken hebben bij voorkeur overdag plaats Waar ? Kapellebaan 31, bus 6, 2de verdieping, 2590 Berlaar. Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.