Home > PTSS > PTSS therapie met exposure pointer Je bent hier

PTSS en exposure.

In exposure halen we dus de trauma's op, en de cliënten leren dat ze de angst kunnen verminderen.

Een ander voorbeeld: in het trauma ligt er een hijgende man boven op je. In exposure laten het geluid van een hijgende man afspelen. Dat roept bij de cliënt veel angst op. De herinnering komt nog sterker naar boven? Je voelt de aanrander, je kan géén kant op? Je voelt hem, zijn lijf tegen het jouwe, zijn geur, zijn hand rond je keel.

Het lijkt gemeen om de cliënte zo bloot te stellen aan haar angsten, maar het help haar om van haar PTSS af te komen. Je wordt constant blootgesteld aan dingen die angst oproepen. Nog eens dat lijkt gemeen, maar exposure therapie is wereldwijd de bekendste methode om PTSS te laten dalen. Als de PTSS daalt zal je terug zowel negatieve als positieve gevoelens kunnen ervaren.

Je kan ook leren hoe je je grenzen kan aangeven, als iemand te dichtbij komt. dat kan je ook leren om te doen, en te ervaren in exposure therapie.

De therapeut legt met toestemming zijn hand op je schouder. Je voelt de hoge angst. De therapeut of hij dit een paar maal mag herhalen. Je zegt 'ja'. Dan zeg je: 'kan je je hand wegdoen'. De therapeut zegt 'jazeker' en doet zijn hand van je schouder. Je leert dat je dit aankan, er gebeurt niets, de therapeut is veilig. Je kan het door te herhalen, steeds meer en meer aan, ook al si het niet fijn om dit allemaal te moeten doormaken.

Uiteindelijk zal de PTSS dalen, zover dat je binnen de diagnose géén PTSS meer hebt. Doordat de PTSS daalt of wegvalt, komt er ruimte vrij voor emoties anders dan de angst. De angst onderdrukt pijn, walging en woede, verdriet. En daarmee verdwijnen ook andere emoties zoals blijdschap. Er komt ruimte voor boosheid, verdriet, eenzaamheid. Het is gezond dat die emoties allemaal loskomen. Vele slachtoffers moesten zich altijd sterk houden: er was géén plaats voor emoties.

Je weer kwetsbaar voelen is eng, spannend. In zo'n korte effectieve therapie kan dat bewerkstelligd worden. Je hebt er misschien zo lang meegeleefd, de angst was een stuk van je identiteit geworden.

Na zo'n exposure therapie sessie kan je erg moe zijn (dat geldt ook voor EMDR therapie).

 

Naast exposure gebruiken we EMDR als traumaverwerkingstherapie. Lees verder ...

Het is mogelijk dat we een sessie exposure doen bv in de voormiddag, en dan in de namiddag of een paar dagen later een sessie EMDR (face to face of online), telkens op hetzelfde trauma.

Als de tijd korter is tussen de behandelingen heeft dit een beter effect te hebben op de resultaten.

Bron:

Tweejarige PEV Psychotrauma: diagnostiek en integratieve behandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen, heden georganiseerd door BIP ism. VUB.

Imaginaire Exposure voor EMDR therapeuten, Agnes van Minnen en Hellen Hornsveld, 7 januari en 1 februari 2021.

Behandeling van PTSS met Exposure en EMDR, Psytrec, Bilthoven, Agnes van Minnen, Ad de Jongh, Tilly Koolstra en Sjef Berendsen, 28 september en 7 december 2021, inclusief 2 stagedagen.

RTL Documentaire Geraldine en de vrouwen (zie Videoland).

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 60, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 90, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.