Home > PTSS > PTSS therapie met exposure pointer Je bent hier

PTSS en exposure.

In exposure laat de therapeut de cliënt maximaal naar haar herinnering teruggaan, zodat deze kan leren dat waar ze bang voor is, niet is gebeurd, en dat ze die herinnering aankan, en om dat te realiseren moeten we er 100% naar toe. Soms is het nodig dat we bepaalde dingen toevoegen, bepaalde triggers, die de herinnering activeren. Dat kan bij middel van een geluid, een geur, zelfs een houding waarin je tijdens het trauma hebt gezeten of gelegen. We dienen er voor te zorgen dat het angstnetwerk aanstaat, dan pas kunnen we het veranderen, en als dat lukt, dan is de cliënt aan het verwerken.

De sessie zou als volgt verder kunnen verlopen. 'Vertel het trauma zoals je het nu meemaakt, vertel het in de tegenwoordige tijd. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, wat smaak je, wat wordt je gewaar in je lichaam?

Wat doet jouw lichaam als je niet wil, in je hoofd zeg je niet doen, en van onderen doet het toch mee. Het lijkt of je het lekker vindt alhoewel je het helemaal niet wil. Het lijkt of je lichaam je verraadt, dat kan erg verwarrend zijn voor je als slachtoffer. Vaak beseft of weet een slachtoffer dat niet (veel vrouwen weten dat trouwens niet). En vaak durft niemand dat te zeggen.

In exposure gaat de therapeut doorvragen. De dader penetreerde je. Hoe zag die penis eruit? Wat werd je gewaar in je lichaam? En waar? Cliënten willen daar vaak niet naar toe. Ze vermijden dat. In exposure gaan we alles tot in detail benoemen. Ook therapeuten vermijden dat, zoiets vraag je toch niet.

We laten de angst zo hoog mogelijk oplopen, zo kan je leren dat je die angst aan kan, en dat je veilig bent. Als therapeut halen we alles uit de kast om de spanning zo hoog mogelijk te krijgen. Bv we zetten je in het donker met de gordijnen dicht, of we gaan recht voor je staan, of laten je rechtstaan. Wellicht wordt je er ongemakkelijk van. Eventueel maken we er nog geluiden bij, bv het geluid dat een persoon iemand slaat. De therapeut staat voor je, en slaat in zijn handen. Je bent bang. De therapeut zegt: het zijn mijn handen. En je hebt te leren, dat deze handen jouw géén kwaad gaan doen, belangrijk is dat je dat snapt. Het is belangrijk dat je snapt, dat deze mijn handen zijn, en dat deze handen jou géén kwaad zullen doen. Het klinkt misschien bizar als je dit leest, maar het is het niet als 'dit slaan in mijn handen' voor jou een trigger is, die jouw terug slingert naar het trauma en jou overstuur maakt.

De therapeut kan je vragen om te gaan liggen. Wat gebeurt er nu? Je hebt geleerd dat als je stop zegt, de andere ook stopt. Maar dat is niet wat er gebeurd is, toen je werd aangerand. Integendeel, de dader ging door, zorgde ervoor dat je niet wegkon. Als het trauma niet verwerkt is, zit dat in je brein 'gebrand'. Dat wilen we keren in de exposuretherapie.

Stel dat je denkt: "ik laat mijn lichaam niet meer zien. Ik loop in een brede trui of zo, dan alleen voel ik me veilig, zolang je maar mijn lichaam niet ziet." in exposure therapie zal de therapeut je vragen die trui uit te doen, te beginnen in de sessie, later ook daarbuiten. Door je aan deze exposure opdracht te houden, en die ook thuis, en elders te oefenen, zal je veiligheidsgedrag verminderen. Gewoon door het te doen. Want misschien zeg je, ik weet het wel, rationeel, maar je voelt het niet, je lijf reagert anders. Je lichaam zal het terug moeten leren voelen. Het is jouw lichaam, jij draagt de kleren die je wil dragen, en waar je je goed in voelt.

Voor het vervolg over exposure. Lees verder ...

Bron:

Tweejarige PEV Psychotrauma: diagnostiek en integratieve behandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen, heden georganiseerd door BIP ism. VUB.

Imaginaire Exposure voor EMDR therapeuten, Agnes van Minnen en Hellen Hornsveld, 7 januari en 1 februari 2021.

Behandeling van PTSS met Exposure en EMDR, Psytrec, Bilthoven, Agnes van Minnen, Ad de Jongh, Tilly Koolstra en Sjef Berendsen, 28 september en 7 december 2021, inclusief 2 stagedagen.

RTL Documentaire Geraldine en de vrouwen (zie Videoland).

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 60, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 90, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats Waar ? Kapellebaan 31, bus 6, 2de verdieping, 2590 Berlaar. Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.